Francesca Vadell i Cia. Les Pinyes

Perla és un projecte que neix de la mà de Francesca Vadell Cubells i la Cia. Les Pinyes (Marta Asamar García, Cèlia Castellano Algaba, Noèlia Fajardo Franch).

La perla és l’objecte que les dones del nostre poble han elaborat durant anys, és sinònim de glamur, de bonança i de turisme de masses. Però una perla també és un artifici, una imitació que amaga sacrifici; mans de dones al servei de la fàbrica. Unes mans, que com les de la padrina Jerònia (la treballadora 917) són plenes de records, “els millors anys de la meva vida”, plenes de sabers. Aquestes mateixes mans, ara, conviuen amb el Parkinson, amb l’artrosi, amb els silencis, la culpa, la solitud i la bellesa… Són veus que, si no es recullen, s’apaguen, es fonen.

Aquest projecte neix, en un primer moment, com un garbell: amb la voluntat de recollir els testimonis de les diferents treballadores que han teixit la indústria de la perla d’imitació a la comarca de Manacor. Però la nostra mirada (la de dues generacions per sobre), filtra com el garbell: sacseja per entendre quina és l’herència immaterial; quina és la petjada que han marcat les nostres padrines dins els nostres cossos, i com avançar des d’aquí.

Com viure amb els pòsits que ens deixen les herències familiars (amb les seves llums i ombres) i poder fer passes endavant, transformant allò rebut, filtrat i entès.

Perla, la nostra peça, batega per ser una experiència viva entre públic i intèrprets; que amb dosis d'humor, de crítica, d'humilitat i de sensibilitat, furgui en els fonaments, en els nuclis, de nosaltres mateixes.