Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Costumari popular: La lluna setembral es la més clara de l'any

Demà és sant Cosme i sant Damià (26) 

El nom de Cosme significa guarnit, ben presentat; Damià, domador. Aquests sants han estat, juntament amb sant Lluc, patrons dels metges catòlics. A l’Orient els anomenen «els no cobradors», perquè exercien la medicina sense cobrar res als pacients pobres. Eren germans bessons, nascuts a l’Aràbia al segle tercer. Van dedicar-se a la medicina i van arribar a ser metges de gran renom. La gent els estimava molt i eren considerats com a vertaders benefactors dels pobres. Lisies, governador de Cilícia, molest perquè aquests dos germans propagaven la religió de Jesús, tractà inútilment que deixassin de predicar, i com no ho va aconseguir, manà llançar-los al mar. Però una ona gegantina va tornar-los sans i estalvis a la riba. Manà, llavors, cremar-los vius, però les flames no van tocar-los sinó que van cremar els botxins pagans que els volien turmentar. Finalment, el mandatari manà que els tallassin el cap. I succeí llavors que al costat de la tomba de Cosme i Damià, van començar a obrar-se curacions miraculoses. L’emperador Justinià de Constantinoble, en una gravíssima malaltia, va encomanar-se a aquests dos sants màrtirs i va ser guarit inexplicablement. A Constantinoble, van aixecar dos grans temples en honor d’aquests famosos màrtirs, i a Roma els van construir una basílica amb bells mosaics. Són els patrons de Pina.

Sant Miquel -i Rafel i Gabriel- (29)  

Se celebrava pel maig i pel setembre commemorant amb això dues de les aparicions de l’arcàngel. Aquestes dues dates (8 de maig i 29 de setembre) han estat preses pel calendari tradicional com a dues fites d’un període clau: l’inici i el final dels treballs de l’estiu. Avui es commemora l’aparició de l’arcàngel al segle VIII a Mont-Saint-Michel (Normandia). Aquesta data és molt propera a l’equinocci de tardor, moment important per la pagesia (les veremes, el començament de la sembra...). Fa poc que l’estiu ha acabat i ha entrat la tardor. La milícia medieval tenia sant Miquel per patró, per això, el dia d’avui havia estat dia de pau i treva, si hi havia guerra. És representat vestit amb cuirassa i armat d’espasa i escut; per aquest motiu el veneraven els mestres cuirassers, llancers, ferrers de talls i altres oficis relacionats amb les armes i les armadures. 

Creences 

El seu nom és d’origen hebreu i significa “Qui com Déu?”. És el protector dels comerciants, mestres d’armes i d’esgrima, dels adolescents, dels cecs, i era invocat per assolir una mort cristiana. El seu culte era només a Orient, però a finals del s. V es va difondre per Europa amb la seva aparició a la muntanya Gàrgano. És citat a la Bíblia en el Llibre de Daniel com el primer dels prínceps i guardians del poble d’Israel. En el Nou Testament se’l defineix com a arcàngel a la Carta de Judas, mentre que al Llibre de l’Apocalipsi Miquel és l’àngel que va conduir els altres àngels a la batalla contra el drac que representa el dimoni, i va aconseguir fer-lo fugir. L’apocalipsi ens representa sant Miquel lluitant amb els àngels contra el dimoni, i la iconografia medieval mostra l’arcàngel completament armat, com l’encarregat de pesar les ànimes, o bé brandant una espasa i trepitjant el dimoni. Aquestes imatges del sant com a guerrer celestial, o com a cabdill de totes les forces celestials i acompanyat per les corts d’àngels, feren que esdevingués molt popular, d’aquí que molts de pobles l’invocassin com a protector. 

Sant Jeroni (30) 

Diu la llegenda que mentre sant Jeroni feia vida eremítica, un corb li duia cada dia un bocí de pa; per això aquest sant era tengut pel patró dels corbs i la gent el reclamava per deslliurar-se’n. També el tenien per patró els filòsofs i gent d’estudi en general; els traductors, arxivers, arqueòlegs, exegetes, bibliotecaris, escriptors. En constituir-se el gremi dels llibreters, també el prengueren com a advocat. Fou qui traduí la Bíblia al llatí (Vulgata), és Doctor de l’Església (1295) i Pare de l’Església d’Occident. L’Església de Sant Jeroni està situada al carrer de la Porta del Mar, núm. 1, de Palma, que forma part del convent de Santa Elisabet. L’any 1336, unes religioses terciàries  franciscanes fundaren el convent de Sant Jeroni sota dedicació d’Elisabet d’Hongria que amb el temps anaren ampliant les dependències amb noves cases, de les quals encara es conserven les portes, cegades en el mur exterior.

Sabíeu que...?

  • Avui és el Dia del Farmacèutic. Dilluns (26) és el Dia Europeu de les Llengües. Dimarts (27) és el Dia Mundial del Turisme. Dimecres (28) és el Dia Mundial de la Ràbia; també és el Dia Internacional de les Persones Sordes. Divendres (30) és el Dia de la Traducció. Dissabte (1) és el Dia Internacional de la Gent Gran; també es el Dia Mundial del Vegetarianisme.
  • Avui és la Fira de Sant Miquel a Felanitx; el Mercat d’Ocasió a Maria de la Salut; i la Fira Ecoartesana a Calonge. Dissabte (1) és la Fira d’Oportunitats a sa Pobla.
  • Aquest cap de setmana serem a la Universitat de Còrsega per impartir un curset sobre tècniques d’improvisació oral; van traduir al cors el nostre “Manual del bon glosador” per ensenyar aquesta llengua als infants i ha tengut molt d’èxit.
  • El Dr. Carles Amengual ens diu que per les teulades i encletxes de roques trobarem la crespinella, que necessita molt poca terra per sobreviure. És antiinflamatòria, útil en gastritis, úlceres, inflamacions del fetge i en ús extern per a ferides i afeccions de la pell. Els brots tendres collits en la primavera abans d’espigar, rentats i escaldats, adobats en aigua, sal, pell de llimona, fonoll i vinagre, són un bon aperitiu.
  • ”M’estim més una llibertat perillosa que no una servitud tranquil·la” (M. Moreno, escriptor argentí, 1778-1811).

Compartir el artículo

stats