Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Novembre humit, et farà ric

Novembre humit, et farà ric

Ha entrat el novembre

Com aquell que no vol, però ja som a les portes de l'acabament de l'any, un sospir, un no res, com aquell que diu. Aquest és un temps de trànsit entre la tardor i l'hivern, el fred que congelava els caps dels dits, i feia sortir sedes per mor del contrast amb la calentor extrema del braser. Tot i ser el mes novè a causa del calendari romà que començava a comptar a partir del març, els anglosaxons l'anomenaven el "mes de la sang" per al·lusió al costum de matar en aquest mes -per sant Martí- els porcs, la carn dels quals, salada, adobada o embotida, es consumiria durant l'hivern. Al camp continua la sembra. També és el temps de les grans boirades, i de collir olives. Els estols de collidores partien del Pla i anaven a muntanya durant un mes. Es posaven uns guants amb els caps foradats, per tal de poder collir les olives. De tant en tant feien un fogueró per encalentir-se i no quedar amb les extremitats congelades. Era una vida molt dura, aquesta, i austera: "La vida dels olivaires,/ no és llarga de contar:/ al matí mengen pa i figues,/ i al vespre figues i pa". Aquest és un mes que vol pluja i el refrany que encapçala el Costumari ens ho diu: si plou, la llavor aferrarà i sortirà esponerosa. N'hi ha molts altres que hi fan referència: "Pluges de novembre, omplen els barrals i curen tots els mals"; "Darrera el novembre nuvolós ve el gener polsós"; "Novembre humit, et farà ric"; "Novembre i febrer, són marit i muller". Convé que plogui perquè el mes d'octubre ha estat molt eixut. Al camp continua la sembra; sembrar és enterrar la llavor, que ha de morir per néixer en espiga, preciosa imatge de la vida, mort i resurrecció de Crist.

Entra el creixent (4)

"Pel novembre es cullen pinyons i es mengen botifarrons", es fan les primeres matances. Ja s'han aixecat les vedes del conill, la perdiu i la guàtlera, i ara la dels tords i les cegues, que just acaben d'arribar. De cada vegada més, el dia és més curt i la nit més llarga, i cada dia que passa, minut a minut, surt més tard i es pon més aviat; i no canviarà cap al signe contrari -sortir el sol més aviat i pondres més tard- fins que sigui ben entrat el mes de gener, passat el solstici d'hivern, que és quan el sol arriba al seu punt més baix a l'horitzó. Aquesta setmana se solien sembrar alls: "Per Tots Sants, els alls nats o sembrats".

Els Quatre Sants Coronats (8)

La designació de Quatre Sants Coronats o Quatre Màrtirs Coronats (en llatí Sancti Quatuor Coronati) es pot referir, de fet, a nou persones diferents, dividides en dos grups, venerats com a en les esglésies catòlica i ortodoxa: 1.-Sever (o Secundi), Severià, Carpòfor i Victorí (o Victori), que formen el primer grup, i 2.-Claudi, Castori, Simforià, Nicòstrat i Simplici, el grup segon. Els noms dels membres són discutibles i han estat transmesos per la tradició, sense que pugui haver-hi la seguretat que fossin realment aquests. Eren anomenats "sants coronats" perquè els seus noms no eren, en principi, coneguts i perquè havien rebut la corona del martiri. Igualment, no hi ha cap prova que els fets narrats per les actes del martiri, d'altra banda tardanes, siguin versemblants. Probablement, la història s'elaboràs per a explicar el nom de Quatuor Coronati que s'havia donat a un grup de màrtirs ("coronats" pel martiri) que, enterrats a les catacumbes de Marcel·lí i Pere, hi rebien veneració. No se'n sabia res de l'origen ni de les circumstàncies del martiri.

Els nostres refranys (IV)

Cosme Aguiló ens segueix il·lustrant tot parlant d'erotisme: no hi és absent l'incest, "com més cosins més endins", i ja haureu observat com és d'important la rima per retenir les locucions en la memòria. Observem els eufemismes "hi ha paper blanc", o "hi ha roba estesa", que es diuen per advertir que els temes dels quals es parla s'han d'evitar perquè hi ha persones presents d'edat molt tendra, de ment immaculada, blanca com la roba o el paper. Si volem fer avinent que una nina acaba de tenir la menstruació direm que "ha romput el cossiol" i si queda embarassada durant el festeig és "fer Pasqua abans del Ram", trastocant el calendari religiós. Hi ha frases fetes que contenen una segona part explicativa que crea un contrast fort amb l'afirmació inicial: "deixau fer el que sap i matava el porc pel cul", o "ja té, va dir en Trompa, i dava l'ase a la vaca". La meteorologia es fa present en frases tals com "no plourà d'aquest tro", que vol dir que no succeirà allò que s'espera, perquè és una cosa impossible. Si un només pensa en les solucions quan es veu estret es diu que "només pensa en santa Bàrbara quan fa trons i llamps" i d'una persona que ha suportat una renyada forta sense protestar es diu que "ha aguantat la ruixada" i si cerca solucions abans que li arribin els problemes "s'abriga abans de ploure".

Recomanacions

Avui és sant Martí de Porres, patró dels barbers i perruquers. Dilluns (4) és sant Carles Borromeu i fan festa els empleats de banca. Dimecres (6) és el Dia Mundial de la Prevenció de l'Explotació del Medi Ambient en la Guerra. Divendres (8) és el Dia Mundial de l'urbanisme.

Avui és la Tercera Fira d'Inca. A Marratxí és la Fira del producte local i ecològic.

La Setmana de la Cultura Popular 2019, organitzada per l'Ajuntament de Palma, del 3 al 9 de novembre, dedicada a la música popular i tradicional: debats, concerts, homenatges... tot un món per descobrir i viure'l apassionadament!

Compartir el artículo

stats