Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

No hi ha més mala quaresma que de Pasqua a Cinquagesma

No hi ha més mala quaresma que de Pasqua a Cinquagesma

Avui és Pentecosta, Cinquagesma

O Pasqua Granada, Pasqua Florida o Primera Pasqua. És el "cinquantè dia" desprès del diumenge de Resurrecció i que commemora el descens de l'Esperit Sant sobre els apòstols i l'inici de la seva activitat de l'evangelització, per això també se la coneix com la celebració de l'Esperit Sant. A la litúrgia catòlica és la festa més important després de la Pasqua de Resurrecció i Nadal. El fons històric d'aquesta celebració es basa en la festa setmanal jueva anomenada xavuot (festa de les setmanes), durant la qual se celebra el cinquantè dia de l'aparició de Déu al mont del Sinaí; per tant, el dia de Pentecosta també se celebra el lliurament de la Llei (manaments) al poble d'Israel. Es té per pecat greu menjar coloms aquest dia; també ho és matar un colom blanc quaranta dies abans i després d'aquesta Pasqua, ja que com tothom sap l'Esperit Sant estava encarnat en un colom d'aquest color.

Dimarts (11) és sant Bernabé apòstol ? Era hebreu, de la tribu de Leví, i va néixer a Xipre; tot i que no es troba entre els dotze apòstols triats per Jesús, és considerat apòstol pels primers Pares de l'Església. Bernabè vol dir "fill de la consolació", per mor del seu caràcter dolç i amable. Era amic de Saule -sant Pau- a qui va intentar convertir a la fe de Crist, sense aconseguir-ho. Va predicar a Antioquia, Panfàlia, Pergen, a l'Àsia Menor, i per Itàlia i al seu Xipre natal. Va morir lapidat als afores de Salònica l'any 70. El dia d'avui ha originat diversos refranys de caire meteorològic, com "Per sant Bernabé quaranta dies plogué, o al davant o al darrer".

Sant Onofre o Nofre (12)

Fou un anacoreta del desert egipci (s. IV); és venerat com a sant a tota la cristiandat. Segons la tradició era rei i, per tal de purgar un gran pecat, va abandonar la vida de palau i se'n va anar a fer penitència a una petita cova, freda i humida, on vivia completament nuu i menjava només les herbes del bosc. Per molt de fred que fes, sant Onofre no es tapava mai; tampoc no es rentava ni es tallava els cabells ni la barba, els quals varen acabar arribant-li fins als genolls. Per aquesta raó els que feien perruques i treballaven el cabell el tenien com a patró. A Mallorca, entre els termes de Sant Joan i Sineu, hi ha el puig de Sant Nofre (254 m), a la possessió de la Bastida, on al s. XV hi havia una ermita habitada per un ermità -hi ha dues altres ermites dedicades al sant: a Puigpunyent i a Deià-. S'hi troba la "Taula de sant Nofre", una pedra que hauria servit als pagesos per saber quan era migdia en el moment que el sol hi arribava; se solia dir que sant Nofre parava taula. També hi ha una altra llegenda que parla d'una parella de corbs que sempre habita al Puig, i quan un dels dos mor l'altre sempre cerca un nou company; és per això que els diables de Sant Joan, creats l'any 1993, surten acompanyats pel Corb de Sant Nofre, un corb bicèfal que fou la primera bèstia de foc creada a les Balears (Kake Portas, 1998).

Sant Antoni de Pàdua (13)

És un dels sants més venerats en els països de parla catalana: no hi ha ciutat ni poble que no li tengui dedicat una plaça o un carrer, o no hi hagi una capelleta amb la seva imatge. Se'l representa amb l'hàbit de franciscà, amb un llibre, el cor en flames, amb un nin Jesús al braç -en record a la seva visió- i un lliri blanc a la mà -símbol de virginitat-. Va néixer a Lisboa i va morir a Pàdua (1195-1231). Com sant Francesc d'Assís -a qui va conèixer-, també encisava els ocells i tots acudien al seu costat. Des del segle XVII és invocat per trobar objectes perduts, i per les dones que volien trobar espòs. Però també ho era dels botiguers, orfes, presoners, nàufrags, dones estèrils, embarassades, nins malalts, vidriers i reclutes. El patrocini li venia per la seva fama de protector contra els robatoris i la desaparició, casual o no, de qualsevol cosa: "Sant Antoni té virtut: fa trobar el que és perdut". Avui és festa al Convent d'Artà.

Sant Bernat de Menthon (15)

Sembla que el Sant va néixer el 923, al castell de Menthon, prop d'Annecy, a la Savoia, i va morir el 1008 a Novara. Era fill d'una rica família aristòcrata però va rebutjar riqueses i luxes i es va consagrar capellà, predicant per les valls alpines veïnes d'Aosta. Va fundar els cèlebres monestirs del Gran i Petit Sant Bernat, per donar protecció i allotjament als viatgers que havien de creuar aquests difícils colls, especialment a l'hivern. També va fundar l'orde religiós que du el seu nom, que encara existeix, encara que amb molts pocs membres. El Papa Pius XI, el 1923, Achille Ratti, un bon alpinista, el va declarar patró dels Alps, dels esquiadors i alpinistes.

Recomanacions

Avui és la Fira Ramadera i Artesana a Son Servera; també a la Fira de s'Horta. Se celebra la Fira de les Herbes a Selva. ? Dilluns (10) és el Dia Mundial dels Alcohòlics Anònims. Dimecres (12) és el Dia Mundial contra el Treball Infantil.

Compartir el artículo

stats