Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

No és bon maig si no deixa la bassa plena

No és bon maig si no deixa la bassa plena

Avui és sant Felip Neri

Sant Felip Neri va morir a Roma -d'on és el patró- el 26 de maig de 1565; és el fundador de la Congregació de l'Oratori. No va acceptar el nomenament de cardenal. A Palma existeix un carrer, un col·legi i una església que duen el seu nom. La fundació de l'església i el convent de Palma data dels anys posteriors a la conquesta (1229), quan Constança d'Aragó va fer unes donacions a l'Orde Trinitari. La Congregació de l'Oratori, societat clerical de dret pontifici, sense dret a vot, fou fundada l'any 1564 a Roma per sant Felip Neri i aprovada pel papa Gregori XIII el 1575.

Avui entra la lluna vella

I també arriben molts d'ocells que se n'havien anat a la tardor. Les orenetes arriben per aquest temps i les segueixen les falcies que, com les orenetes, fan els nius de fang a les parets. Després arriben les tórtores. Com que és època de zel, tots les ocells canten i el camp s'omple de refilets i de voladisses. També la mel de maig és la més apreciada ja que és quan les flors són més plenes de nèctar: "Maig corrent, la mel rossa com l'or, blanca com l'argent". Les cireres ja són a la plena, i els albercocs. Convé esbrostar les parres i ensofrar els raïms just quan tenguin la grandària d'un granet de pèsol; convé talaiar-les per si agafen cendra, mildiu o polls. A l'hort, encara som a temps de trasplantar petúnies, roses místiques, clavells de moro, alfabegueres; també es poden fer esqueixos de cactus. L'expressió que encapçala el Costumari és ben explícita: el més de maig ha de ploure i deixar plenes les cisternes; no ha estat així i per aquest motiu podem dir que no ha estat un bon maig; ja ho diu el refrany: "Maig calent i plujós, fan l'any ric i abundós".

Divendres, la Visitació de Maria (31)

Tal dia com avui se celebra la suposada visita de Maria, mare de Jesús, a la seva cosina Isabel, embarassada de Joan Baptista. La llegenda conta, a l'Evangeli de Lluc (1:39-56), que la Verge Maria li va anunciar que també tendria un fill, que seria el Salvador, en una profecia que la convertí en santa. L'oració del Magnificat resumeix aquest anunci i es fa present a la religió catòlica com a invocació habitual per a la Verge.

Comença el juny

"I la falç al puny!" perquè els camps d'ordi i blat ja comencen a groguejar. Als països mediterranis, la collita del blat era la més important de totes, ja que sobre ella girava la vida econòmica de la comunitat. Per això, el blat era considerada una planta sagrada, que havia estat beneïda per Déu i que per això dóna tant d'aliment. Es creia que les primeres espigues tenien el do de guarir de certes malures; ja hem comentat altres vegades la relació ancestral i atàvica dels elements vegetals amb el cos humà, i la creença que quan es posa en contacte un vegetal amb qualsevol part afectada del cos aquesta passa al vegetal i la persona es cura. Així, amb un gra de blat de la primera garba es feia el senyal de la creu sobre la part del cos afectada pel mal, es dipositava el gra a la garba i aquesta agafava el mal i el malalt quedava guarit.

Les fonts

Era creença que els mesos de maig i juny, en què les fonts rajaven a pler, les nimfes s'hi reunien i ballaven fent una rotllana al seu voltant -d'aquí molts de jocs en rotlle que l'al·lotea solia jugar- per tal de comunicar gràcia i virtut a les aigües i assegurar-ne la continuïtat. Moltes persones tenen un gran respecte per l'aigua de les fonts. Es creu que qui escup o orina en una font es condemna; i que qui es renta els peus o les parts íntimes en una font considerada com a remeiera no tan sols no es guareix, sinó que li surt mal a les parts banyades. També es creu que els estimats que es fan una besada davant una font, no s'arriben a casar; i que a certes fonts, que se les té per portadores de ventura, cal tirar-hi una pedreta o una moneda després de beure'n l'aigua perquè aquesta tengui els efectes propiciatoris desitjats.

Recomanacions

Avui és la Fira de la Pedra a Binissalem. Dilluns (27) és el Dia de la Informació. Dimecres (29) el Dia Mundial dels Cascos Blaus de l'ONU. Dijous (30) és sant Ferran, patró dels governants. Dissabte (1) és el Dia Mundial de l'esterilitat.

El llibre 'Antoni M. Alcover i les dones' de M. Magdalena Gelabert, premi Mallorca d'Assaig 2018; es tracta d'un treball rigorós, acurat i farcit d'estima envers tot l'ideari rondallístic alcoverià, i que ens ofereix unes conclusions sorprenents i agosarades. Enhorabona!

Compartir el artículo

stats