Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Quan l´octubre és arribat, a la mar a caçar i a la terra a pescar

Quan l´octubre és arribat, a la mar a caçar i a la terra a pescar

Comença l´octubre

És el desè mes de l´any en el calendari gregorià i té 31 dies; el nom li ve per mor d´haver estat el vuitè mes del calendari romà. Aquest és un mes trist i pobre de costums festius. És el moment de la sembra ("Quan l´octubre és arribat, sembra el sègol, l´ordi i el blat"). També és un mal mes per a la pesca ja que acostumen a regnar els vents pitjors per a la mar (el xaloc i el mitjorn), i solen dur pluges i temporals forts: "Xaloc i mitjorn, la fi del món". Antigament, dia 1, s´encenia el braser, tant si feia fred com no; i també era el dia d´estrenar la roba de tardor.

Sant Francesc (4)

Les seves prèdiques varen fer forat: franciscans menors, conventuals, caputxins, franciscanes clarisses i concepcionistes, seglars homes i dones... Innocenci III ho hagués pogut aturar quan Francesc li demanà de fundar el primer orde; en va estar temptat, però el cardenal Colonna, més lúcid, li digué: "-Vol viure com Jesús? Idò deixa´l fer..." A partir d´aquella primera llicència els ordes de mendicants comunicatius que deien bon dia al germà sol i bon dia a la germana pluja, es varen estendre per tot el món. És el patró dels ecologistes, també dels pobres, dels comerciants, dels sastres i teixidors. Va deixar escrit al testament que, després de morir, el deixassin estès a terra, despullat. En una de les cartes, ell mateix es deia ignorant i idiota. És un dels sants més estimats i valorats per la seva coherència entre el que deia i allò que feia. A Lloret de Vistalegre hi té dedicada la capella de la Comuna -i a la Verge Maria de la Panada-, aixecada pels lloretans a iniciativa de mossèn Santiago Cortés Forteza quan va estar al poble.

Entre la lluna creixent i la plena

Maduren les darreres fruites de l´any: magranes, caquis, codonys, gínjols, serves i nesples, també es cullen les nous i els pinyons. Bon temps per sembrar arbres fruiters com el cirerer, la perera, la pomera i les figueres. S´acaba la collita de les garroves. Els aglans també estan a punt i és convenient eixermar les voreres. Les saons d´octubre ajuden molt: amb el guaret fet i els adobs escampats, és el moment de sembrar civada, ordi, faves (el dia de sant Francesc és un bon dia per començar), guixes, xítxeros. Al jardí podem sembrar ulls de geranis, cabeces de frasèdies, jacints, i altres ramellers de cabeça. No saben si sortirà el "Cordó de sant Francesc", un nigul ferotge que descarrega amb força. Ja s´han aixecat les vedes del conill, la perdiu i la guàtlera, i els bolets aviat sortiran que, juntament amb algunes fruites seques, són els ingredients principals de la cuina de tardor.

La Mare de Déu del Roser (7)

Aquesta festivitat també se sol celebrar el primer o segon diumenge de maig. Per distingir-la d´aquella, la d´avui se l´anomena la festa del Roser d´octubre, o de "tot el món", i fou instituïda arran de la victòria de les forces cristianes damunt les turques a la batalla de Lepant, dia 1 d´octubre de 1571.

L´òliba del garroveret

Rafel Perelló, trescador incansable del nostre costumari ens conta que el cant de l´òliba era presagi de desgràcia o mort, entelèquia que abans esglaiava a molts. Es deia que quan l´òliba es posava damunt la teulada d´una casa, aviat moriria algun dels seus habitants; o que l´òliba tomava el capell als homes, o que xuclava l´oli de les llànties, o que en volar a prop d´un claper, aquest s´esbaldregava. Un cas ben real i paradigmàtic va tenir lloc a Petra quan a l´hora de la missa i estibada l´església de gent, va entrar una òliba dins el recinte. Al cap d´una estona un llamp va impactar damunt l´altar. Tothom, ben atabacat, li va donar a ses cames i molts ploraven. A Manacor, dos bergantells, un poc boians, prengueren els tapins en sentir cantar una òliba a un garrover. Per esclarir per quin d´ells havia cantat, aquells dos estrúmbols visitaren un misser qui tot d´una va reclamar el previ pagament dels seus honoraris per a continuació revelar l´enigma i riure´s d´aquells dos babaluets, a qui va deixar ben esculats en entimar-los aquest rodolí: "L´òliba del garroveret / ha cantat per aquest misseret!"

Recomanacions

L´excel·lent feina que du a terme el Departament de Matemàtiques de l´IES Antoni Maura, amb dossiers elaborats pels professors, que permeten i obliguen al raonament i a la comprensió dels alumnes a partir de qüestions que, més endavant, permetran assolir els continguts de la matèria. Enhorabona Marcel·lí Guerrero i l´equip de professors!

Avui és el Dia Internacional de la Gent Gran, i també el Dia Internacional dels sords. Dilluns (2) és la festa dels Àngels de la Guarda, Festa de la Policia i Dia Internacional de la No Violència, instaurant pel mallorquí Llorenç Vidal. Dimecres (4) és el Dia mundial de l´hàbitat, i el Dia mundial dels animals. Dijous (5) és el Dia mundial del professorat, i també el Dia europeu de la depressió.

Compartir el artículo

stats