Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Miquel Àngel Lladó Ribas

Contra la violència masclista, tots plegats, dones i homes

Una de les coses que es posaren de manifest a les Aules Feministes organitzades per l’Institut Balear de la Dona i que es varen dur a terme a Eivissa i Formentera el passat mes de setembre fou la necessitat que, per tal d’assolir els reptes inherents a la lluita per la igualtat i l’eradicació de la violència masclista, calia que treballàssim tots plegats, dones i homes. M’agradaria, des d’aquest punt de vista, agrair públicament a la directora de l’IB-Dona, Maria Duran, l’oportunitat que va donar públicament als col·lectius d’homes en inserir, en l’agenda de les jornades, una taula rodona que duia per títol La contribució dels homes al feminisme, on fórem convidats i on es va fer palesa la necessitat d’avançar junts, renunciant als beneficis que la societat patriarcal ha posat secularment en mans dels homes i que tants greuges i perjudicis han causat a les dones al llarg de la història.

I què podem fer, els homes, per assolir aquests objectius? Crec que la primera passa és assumir que molts d’aquests privilegis els hem aconseguit sense fer gairebé cap esforç, pel simple fet de pertànyer al gènere masculí de la població. És evident que, només aquest fet, ha generat profundes encletxes i desigualtats en matèria de drets humans, l’expressió més dramàtica de les quals és la violència masclista, exercida per no pocs homes i que té el seu origen en la creença que les dones són éssers de la seva propietat als quals cal sotmetre i subjugar. Les xifres parlen per si soles: d’ençà el 2003, any en què es començaren a comptabilitzar oficialment les víctimes de violència de gènere, han estat assassinades a Espanya 1.114 dones. A aquesta xifra, ja de per si prou esgarrifosa, s’hi ha d’afegir la dels infants o joves morts per la denominada violència vicària, sens dubte el més cruel i despietat dolor que un home pot infringir a una mare.

Homes per la Igualtat – Mallorca ve denunciant públicament aquestes atrocitats des de fa més de deu anys mitjançant l’organització d’un petit acte simbòlic que té lloc cada 21 d’octubre, i que consisteix en la convocatòria d’una «Roda» contra la violència masclista. La intenció d’aquest acte, que se celebra en un espai públic i en el qual poden participar tant homes com dones, no és altra que la de fer palès el compromís dels homes en la lluita contra qualsevol agressió de caire sexista, en el benentès que són elles, les dones, les que se’n duen amb diferència la pitjor part. L’edició d’enguany tendrà lloc avui dijous a la plaça de l’Ajuntament de Marratxí a les 20 h (Camí de n’Olesa, 66, sa Cabaneta) i comptarà amb la participació de l’investigador i activista cultural Biel Massot i Muntaner, tot un referent en l’estudi de les particularitats del terme municipal de Marratxí i persona sensible a tot allò que afecti els drets de les persones i el seu normal exercici i desenvolupament.

No mirem cap a una altra banda, doncs, i donem suport a aquest i tots els actes en què allò que ens jugam és el respecte i la integritat de milers de dones que pateixen violència de tot tipus només pel fet de ser-ho. Honorem la seva memòria tantes vegades com faci falta, però condemnem també sense reserves ni pal·liatius qualsevol agressió o abús que menystengui la seva dignitat o suposi un greuge comparatiu amb els drets que, diguem-ho ben clar, hem ostentat durant molt de temps la gran majoria dels homes pel simple fet de ser-ho.

Compartir el artículo

stats