Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

I si parlam de governar Mallorca?

El pròxim 24 d’octubre es trien les candidatures a cap de llista de MÉS per Mallorca al Parlament de les Illes Balears i al Consell de Mallorca. Torn a presentar la meva candidatura per encaçalar, com al 2019, la llista al Consell. Ara, és un moment de lideratges i projectes compartits, on allò col·lectiu és més important que els projectes personals.

Al Parlament de les Illes Balears hi ha dues candidatures de dues cares noves que mai han encapçalat una llista supramunicipal. Ambdós han parlat, i molt, de la necessitat que MÉS es faci valer en els pactes de govern. Hem de deixar clar que les polítiques més valentes, compromeses i decidides d’aquest govern han estat sempre iniciativa nostra, dels ecosobiranistes. Però deixau-me fer-li una volta a tot plegat, afegint una nova qüestió. I si parlam de governar Mallorca?

A les eleccions del 2023 toca posar la governabilitat del Consell de Mallorca en el centre. És al Consell on tenim la clau per afrontar els reptes de la Mallorca del futur com la gestió del territori, la saturació turística i la mobilitat. Estic parlant del Pla Territorial, que ens permetrà limitar el creixement; del PIAT, aprovat recentment, que és l’eina que ens permet ordenar i proposar un model turístic basat en el decreixement, la contenció i l’equilibri; i també parl de millorar i ampliar la xarxa de transport públic. Hem de deixar de pensar en el cotxe com la primera forma de moure’ns per l’illa. I en aquest sentit, afegiré una altra cosa. Més, no ha de fer ni un metre més de carreteres.

Cal seguir dotant de competències la nostra institució insular. La legislatura passada ens fèiem amb joventut, igualtat i promoció turística. Ara és l’hora de sumar-hi les competències que falten, sobre tot, mobilitat i ordenació turística. A més, hem de fer entendre al govern de les Illes Balears que el Consell ha de ser-hi present en qualsevol debat estratègic o decisió que afecti substancialment la vida dels mallorquins i mallorquines.

Per tot això i més, crec que Més per Mallorca ha de fer una aposta decidida pel Consell. Ens hem de creure de bon de veres que som un partit mallorquinista, d’aquí. Centrar-hi els esforços polítics i, fins i tot, prioritzar aquesta institució a l’hora de negociar un pacte de governabilitat amb el PSOE i Podem. Amb altres paraules, si hem de triar entre ocupar un paper secundari al Govern de les Illes Balears o tenir més presència al Consell, la meva aposta és clara.

En definitiva, ara més que mai, hem de fer del Consell de Mallorca el vertader govern de l’illa. Perquè els ciutadans i ciutadanes de Mallorca hem de poder decidir sobre tot allò que ens afecta, lliurement i sense por. I en aquest sentit, tots ho hem de tenir clar: només un partit d’aquí farà de les nostres institucions el referent de la vida pública.

Per això, amb totes i tots vosaltres, vull fer que Més torni a presidir Mallorca. Per defensar des d’allà els valors sobiranistes, ecologistes, feministes i progressistes.

M’hi acompanyau?

Compartir el artículo

stats