Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Miquel Àngel Lladó Ribas

Els Reis no són els pares

Record que ja fa molt d’anys, en sortir de l’escola cap allà els volts de Nadal, vaig discutir amb un company de classe que intentava convèncer un altre sobre la vertadera identitat dels Mags d’Orient. Crec que poques vegades en la meva vida he estat tan assertiu i vehement: aquell relat dels Reis era massa bell com per esdevenir una simple contarella per a la que potser és la nit més màgica i il·lusionadora de l’any. Encara ara hi crec, amb els Reis, fins al punt que faig com aquests infants entusiasmats que, a mesura que s’acosta la vetlla del 6 de gener, acosten les figures de Melcior, Gaspar i Baltasar amb els seus camells fins a la cova o estable on, segons afirmen els quatre grans evangelis, va néixer Jesús de Natzaret.

Afortunadament hi ha qui encara s’afanya a alimentar aquesta antiga i bella tradició, que adquireix el seu sentit més ample quan aquesta mostra de solidaritat i compassió s’adreça als més desfavorits. Dissortadament la pandèmia ha tornat a deixar en evidència com n’és, de fràgil, la línia que separa el relatiu benestar de la carència i la necessitat més peremptòries. Però tot i l’enrenou i la crisi, tot i la comprensible preocupació de moltes famílies per a les quals la incertesa constitueix ara mateix el seu horitzó més immediat, els Reis –les reines, en aquest cas– tornaran a fer acte de presència una vegada més tot complint el seu manament reial. Permeteu-me que m’expliqui.

Existeix a Mallorca una associació de caràcter altruista que respon al nom de Tardor, l’objecte i finalitat de la qual és atendre les necessitats vitals de les persones en situació d’exclusió social. Entre altres accions solidàries, serveixen diàriament menjars i ofereixen suport a més de 8.000 persones i les seves famílies amb problemes econòmics. El passat mes d’agost, poc abans de començar el curs escolar, varen facilitar motxiles i material escolar als nins i nines que no tenien possibilitat d’adquirir-los. A dir ver no coneixia aquesta associació, que acaba de posar en marxa una iniciativa especialment bella i engrescadora: que els nins i les nines pertanyents a les famílies més necessitades de Mallorca tenguin alguna de les juguetes que més anhelen en una data tan assenyalada com la festivitat dels Reis d’Orient. La idea és tan simple com original. Aquests nins i nines escriuran la seva carta als Mags i demanaran un regal, com sempre han fet des de fa tants i tants d’anys. Les persones que vulguin col·laborar en la iniciativa hauran de triar una carta i comprar algun dels regals que hi apareguin. S’exclouen únicament els telèfons mòbils, les juguetes basades en les noves tecnologies i aquelles que tenguin un tarannà agressiu o violent, amb un límit econòmic de despesa no superior als 40 euros. Tothom que hi vulgui participar haurà de lliurar els regals –degudament embolicats, si pot ser– abans del 20 de desembre d’enguany al magatzem reial, que té la seu al forn Thomas Bakeshop del carrer Anníbal, 24, de Palma.

L’objectiu de Michelle, Isabel o Taz, les tres reines responsables d’aquesta empresa, no és altre que portar una mica d’alegria i un bon grapat de somriures a aquests nins procedents de famílies desfavorides o que han perdut poder adquisitiu a causa de la pandèmia. No tenc cap dubte que ho aconseguiran. Segurament no vestiran capes d’ermini ni arribaran en sumptuosos i solemnes carruatges. Però hauran aconseguit el més preuat i lloable dels objectius d’aquesta festivitat tan entranyable: portar la il·lusió a unes famílies atrapades en la foscor de la crisi i aconseguir que, almenys durant uns instants, vegin passar aquell formidable i lluminós estel que guià els savis d’Orient cap a l’indret on –diuen– va néixer l’esperança i l’alè del món.

Compartir el artículo

stats