L’origen del porc negre mallorquí és incert, tot i que la presència de porcs a Mallorca es creu de l’època dels primers pobladors, al segle XIV aC. Aquesta raça autòctona, actualment en perill d’extinció, va viure moments complicats per l’aparició de malalties, la incorporació de nous animals i sistemes de producció intensius, i un desenvolupament a l’illa basat en el turisme. Però mai va arribar a extingir-se.  

La recuperació de la raça durant els anys vuitanta va ser possible gràcies a l’interès d’un grup de productors i elaboradors de carn, amb el suport de les Administracions i de l’Associació de Productors de Porc Negre de Mallorca. Els animals, que destaquen per la seva rusticitat, es crien en l’actualitat a 54 explotacions ramaderes i compten únicament amb un cens de 1.220 truges reproductores.

Fa poques setmanes un grup de prescriptors gastronòmics internacionals que visitaven Mallorca van valorar molt positivament la qualitat de la carn del porc negre mallorquí i es van sorprendre enormement per l’alt grau de benestar animal que tenen. I és que els animals passen la major part del dia a l’aire lliure, gestionats en règim extensiu. La seva alimentació es basa en l’aprofitament de recursos pobres típics del terrirori, com són les pastures, diversos arbustos, figues, glans..., i els animals completen les seves necessitats nutritives amb l’ingesta de cereals i lleguminoses, principalment ordi, i favó o pèsols. 

La seva carn de color vermell intens té una qualitat indiscutible, deguda a la seva genètica i sistema de producció. Tothom qui la tasta en destaca la seva tendresa, sucositat i sabor. Una raça única al món que forma part del nostre patrimoni cultural. Sobrassada, porcella, solomillo, llom i altres productes tradicionals i/o innovadors. El sector ens ofereix diverses formes de consumir qualitat.