Amb les ensaïmades de dies anteriors, es prepara una greixonera molt semblant i comparable amb el púding. Existeix la teoria que aquest plat, que es pot fer amb galetes, coca bamba, altres sobrants dolços -i fins i tot amb pa de dies enrere-, va entrar a Mallorca a través de la cuina menorquina i que aquesta ho havia après dels britànics durant la dominació anglesa de l’illa. L’origen del púding sempre s’ha atribuït a la cuina anglosaxona que originàriament utilitzava rosegons de pa vell i els mesclava amb llet, ou, saïm, fruites seques i fresques, arròs o sèmola, segons les possibilitats.
Ingredients:
1 litre de llet sencera, 2 ensaïmades (petites) del dia abans (seques) o bocins d’ensaïmada sense farcir, 200 g de sucre, 8 ous, La pell d’1 llimona, 1 canonet de canyella, Saïm per a untar la greixonera.
Preparació:
- Posarem a bullir la llet amb el sucre, la clovella de llimona i la canyella. En alçar el bull, apagarem el foc i ho deixarem refredar.
- Untarem una greixonera baixa amb un poc de saïm. Trossejarem les ensaïmades (coques bambes, coquets, bescuit, etc.) amb les mans (trossos més aviat grossos) i els distribuirem dins la greixonera.
- Quan la llet sigui tèbia, la colarem i la mesclarem amb els ous ben batuts.
- Abocarem aquesta preparació damunt els trossos d’ensaïmada, malavejant que quedi ben amarada.
- Haurem encès, minuts abans, el forn a 200 graus.
- Quan el forn sigui calent, hi introduirem la greixonera i la courem al llarg de 40-45 minuts, o fins que la llet estigui ben presa. Ho comprovarem punxant el centre amb un escuradents, que n’ha de sortir eixut.
- La servirem freda.
- Molt semblant és la greixonera de Pasqua d’Andratx, utilitzant dolces de bescuit en lloc d’ensaïmades i amb uns ingredients i proporcions molt semblants.
- Més diferent, però no menys interessant és la greixonera de moniato que preparava la gent humil que no disposava de brossat, ensaïmades, coques bambes o bescuit i feia aquest plat amb moniato, 6 ous, 1 tassonet de vi dolç, 10/12 galetes maria, llet, sucre, saïm i canyella.
- Mesclarem tots els ingredients, omplirem la greixonera i la introduirem al forn. Hi escamparem una mica de sucre per damunt perquè faci un poc de crosta.
Recepta apresa de Francesca Alomar Jaume, filla de pares llubiners (Manacor, 1928- Llucmajor, 2023).