Encara que sembli que les croquetes estan presents a la nostra cuina des de temps immemorial, no és fins a finals del segle XIX o a principis del XX que s’hi incorporen, al mateix temps que la salsa beixamel. Conta la història que Louis de Béchameil de Nointel, un dels caps de la cuina del rei francès Lluis XIV, va inventar les croquetes després d’haver creat la salsa que porta el seu nom. El procés per a preparar les raoles és molt més senzill i ràpid i sembla que és molt més antic que el de les croquetes. Ambdues poden aprofitar altres deixalles de peix, carn, verdures, bullits...

Ingredients per a les croquetes:

Bacallà dessalat, ceba, all, julivert, farina, llet, ou, galeta o pa ratllat, pebre bo, nou moscada i sal, si fa falta.

Preparació:

  • Una vegada disposem del bacallà dessalat (entre 36 i 48 hores, però si són miques es necessita força menys temps), iniciarem amb oli un sofregit de ceba tallada molt fineta.
  • Quan comenci a ser transparent, hi afegirem el bacallà esmicolat, un o dos alls i julivert, tallat tot molt fi.
  • En haver-ho girat uns quants minuts hi afegirem farina (la quantitat dependrà de la quantitat de bacallà) i la torrarem juntament amb el sofregit.
  • Hi anirem agregant llet encalentida (7 o 8 vegades més que farina) i remenarem, evitant que es formin grums. Hi afegirem pebre bo, nou moscada i sal, si fos necessària i remourem fins que la pasta es vagi desferrant de la paella.
  • Deixarem reposar la pasta almenys 5 o 6 hores. Després, amb l’ajuda d’una cullera passarem la massa per ou i galeta picada i les fregirem en oli ben calent. 
  • Maria Solivellas Garau de la possessió de Mossa (Escorca), (Binibona, Selva, 1923), a qui devem la recepta, recomanava servir-les amb ensalada verda o patates fregides. 
  • Si volem fer raoles -un procés força més senzill- ajuntaríem el bacallà ben esmicolat, amb all (al gust), julivert, 2 o 3 grells, farina i ous (depenent de la quantitat de massa) per fer-ho lligar. Tastarem per si hi hem d’afegir sal. Deixarem reposar la pasta mínim una hora.
  • Anirem fregint, en tandes, coquetes aplanades amb la forqueta dins oli calent. La grossària és opcional, però no convé fer-les més grosses de 5/6 cm. Les daurarem pels dos costats i ja es podran servir.