Un plat basat en xítxeros, especialment si són frescs, és un plat del temps de primavera. En teoria, la primavera prèvia a l’estiu ja guaita, ja que manquen solament unes setmanes per arribar-hi, però la realitat tèrmica —vivim unes setmanes especialment fredes— ens diu que encara és lluny i que estem al cor de l’hivern. Tot i així, cal tenir idees, sanes i gustoses, perquè ben prest tendrem a l’abast aquest llegum tendre, font excel·lent de proteïna vegetal. Hi havia gent que feia aquest plat amb els xítxeros i talladons sobrants de les panades.

Ingredients:

  • Xítxeros abundants
  • Xulla de la panxa
  • Grells
  • Llorer
  • Moraduix
  • Camallot
  • Saïm o oli
  • Aigua
  • Sal
  • Pebre bo (aportam altres versions) 

Preparació:

  • Aquesta versió, potser la més primària, va ser una aportació de Maria Portell Mas (Vilafranca, 1921- Petra, 2010). Aconsellava no posar sal en excés, perquè si la xulla era dessalada, potser n’hi hauria prou.
  • Iniciarem un sofregit amb oli o saïm i talladons petits de xulla.
  • Quan comenci a ser cuita, hi afegirem mig tassó d’aigua i quan aquesta bulli, hi introduirem els xítxeros.
  • Quan hagin bullit uns minuts hi afegirem ceba tendra tallada molt fina, una fulla de llorer, moraduix fresc i bocins de camallot o botifarró esmicolat. Ho girarem a foc ben viu.
  • Pocs minuts després, el plat serà a punt. Es pot acompanyar d’ous bullits.
  • Una versió semblant utilitza sobrassada en lloc de camallot i tapa la greixonera o calderó amb fulles d’enciam. L’embotit és prescindible.
  • Una tercera versió, ben interessant, és la que utilitza xítxeros amb clovella (tirabecs, pèsols de bajocada...) ben tendres; una recepta totalment vegetariana de Catalina Truyols Torrents (Petra, 1944). 
  • Els ingredients serien 1 kg de xítxeros amb clovella, 2 manats de grells, 1 kg de carxofes, alls, oli, 1 pebre coent, sal i pebre bo.
  • Dins una greixonera de test amb oli (o saïm) hi anirem introduint les hortalisses per ordre de cocció. En primer lloc, les carxofes tallades en grells, després els tirabecs, la sal, el pebre bo i un pebret coent si és del nostre gust.
  • Quasi al final, hi afegirem els grells tallats. Tan sols dues girades per coure’ls una mica i el plat ja serà a punt. 
  • Sovint aquest frit acompanya un ou fregit.