En alguna ocasió hem comentat que un dels atributs de la cuina tradicional (entesa com el conjunt de fórmules culinàries acumulades al llarg de generacions) és el de saber convertir la necessitat en virtut. Tot un seguit de receptes de proximitat i de temporada, optimitzen ingredients que poden semblar de poc prestigi (sovint la gent confon preu amb valor) amb paciència, laboriositat i saviesa; només així es converteixen plats senzills en menjars exquisits. Poc importa si s’utilitzen ingredients semblants o recurrents, perquè la imaginació sap eludir la monotonia de la reiteració.  

Ingredients

Gallina o pollastre, ceba, tomàtiga, patató, col borratxona, moniato, mongetó, botifarró, llonganissa, aigua, oli, sal.

Preparació

  • Començarem per fer un bon brou de carn amb el pollastre o la gallina, una ceba, tomàtiga, sal i aigua. 
  • Quan el brou hagi bullit el temps necessari, el colarem. Eliminarem tots els ossos i tendrums i reservarem la carn.
  • Passarem el patató per la paella i el deixarem mig sofregit; llavors l’introduirem dins una greixonera de fang juntament amb la col borratxona, (n’hi ha d’haver prou), moniato, botifarró i llonganissa tot trossejat. Ma mare -afirma Catalina Mir Morell (Esporles, 1954) a qui devem la recepta- també hi posava mongetó mig sofregit. 
  • Hi afegirem una mica del brou què hem preparat abans, taparem la greixonera i deixarem que el plat es vagi fent a foc molt lent. 
  • Quan hagi bullit una estona hi afegirem la carn bullida i ho farem coure un poc més. Corregirem de sal. Dins la greixonera no hi ha de quedar gaire brou.
  • Hi ha altres versions de verdures sofregides, la majoria totalment vegetarianes o veganes.
  • Ingredients possibles són tots aquells que tenguem a mà, dins el frigorífic o fàcilment accessibles: carxofes, colflori, mongetes, patató o patates, ceba tendra, bolets, espàrrecs, pastanaga, carabassa... sempre amb ingredients del temps. 
  • La diferència amb la fórmula precedent, a més de l’absència total d’embotits i de carn està en què no bullirem els ingredients, sinó que els sofregirem dins la paella.
  • Allò ideal seria sofregir els components per separat, segons el temps de cocció que necessitin.
  • Pel que fa al patató sí que convindrà donar-li un bull previ perquè quedi ben cuit. 
  • Al final ajuntarem tots els ingredients i els donarem dues girades, corregint de sal i espècies.