Hi ha qui veu una crisi com un retrocés, en canvi n'hi ha que la veu com una oportunitat. Els forners i pastissers haurien de saber treure profit del context ocasionat per la pandèmia per posar en valor encara més el seu ofici, una professió essencial per alimentar-se. La competència que tenen amb el pa de baixa qualitat de benzineries i supermercats és ben vigent, per això cal una estratègia en comú per donar a conèixer els avantatges del pa artesà, fet amb llevat i paciència i amb farina de qualitat.

Aquesta reivindicació de la professió i del bon producte té més sentit ara que mai ja que no es podran celebrar fires com la del Pa de Campos o la Fira del Llonguet del Pil·larí, uns espais que servien de mostrador per divulgar aquest ofici ancestral. Ara bé, per fer pinya, cal que alguns deixin d'estar més pendents del cèntim que hi ha davall el taulell on atenen i tinguin la vista posada en els euros que poden arribar en un futur. Però per això, també s'han de deixar enveges malsanes a un costat. Si un forner o pastisser té repercussió social, convé animar-lo i mirar què se'n pot aprendre per seguir el seu camí. Les bases estan posades de fa temps, amb persones cabdals com Josep Magraner, gerent de l'Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears, però sens dubte encara hi ha molt a fer i, sobretot, molts de camins per obriri de recórrer amb una fita clara: que els forners i pastissers puguin viure, si pot ser millor, fent el que han fet sempre: un bon producte.