Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

OPINIÓN

Molts d'anys, músics

Una imagen de un concierto de Santa Cecília. Concert de Santa Cecília

Avui és el dia de Santa Cecília, segons consta en el santoral catòlic, Patrona de la Música des del segle XVI. És per aquest motiu que els músics fan festa, molts anys a tots.

Tot i ser la seva patrona, no podem dir que hi hagi un allau de partitures en honor a la santa. Purcell, Haendel, Britten i Pärt són alguns dels compositors que sí han composat sobre aquesta màrtir romana, sobre la qual hi ha moltes llegendes, entre les quals la d’haver estat intentada matar de diferents formes, com ara l’ofegament en aigua bullent abans de ser decapitada.

Si us sembla, propós escoltar avui Ode for St. Cecilia’s Day que Haendel composà en nou dies. Una meravella musical, en forma de cantata per a veus solistes, cor i orquestra, que el compositor estrenà tal dia com avui, 22 de novembre, de 1739 a Londres. La lletra és part d’un poema de John Dryden, en el qual el poeta tracta la idea de Pitàgores, segons la qual és amb la Música quan s’aconsegueix l’harmonia de l’univers: Harmonia Mundi és la força, que segons els pitagòrics va fer que existís l’Univers.

Formada per una Obertutra i onze números, l’Oda a Santa Cecília alterna recitatius, àries i moments corals, sempre molt inspirats i, en diferents casos, aconseguint, amb els instruments, els sons dels quals es parla en la lletra del cant. Així, tenim un acompanyament de trompeta quan la veu del tenor exclama: «El fort renou de la trompeta ens crida a la lluita amb notes estridents de ràbia». O un acompanyament de flauta i llaüt per reforçar la soprano quan canta: «La flauta de suau lament descobreix les penes dels enamorats sense esperança. I al cant fúnebre s’hi afegeix el trinar del llaüt». I així en diferents moments.

Oda a Santa Cecília, oda a l’Harmonia de l’univers, oda als qui, com Pitàgores han cregut que realment és a través de la música que pot sorgir una nova societat, més justa i més solidària. Músics, Molts d’anys!

Compartir el artículo

stats