Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Experiència vital

D’un temps i d’un indret

Les persones, els espais i la vida canvien amb el temps

Neus RieraBalanzat. JA RIERA/DIB

L’autora d’aquest llibre, na Neus Riera i Balanzat, és eivissenca i es va llicenciar en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona (Facultat de Palma de Mallorca). Professionalment ha exercit la docència a l’Escola Universitària de Professorat d’EGB de Palma i a l’extensió universitària de la UIB a Eivissa i a diversos instituts d’educació secundaria a Eivissa.

Circumstàncies personals varen fer que na Neus descubrís la Mola de Formentera on va acabar per a instal·lar-s’hi tot el temps que les responsabilitats professionals i familiars li varen permetre. Les darreres dècades del segle XX d’aquest indret formenterenc van marcar profundament a l’autora. Na Neus va compartir vida, misèries i miracles amb la diversa gent, sovint etiquetats col·lectivament com a hippies, que residia a la Mola. Foren anys i experiències intensos que l’autora ha volgut, de qualque manera, “immortalitzar” en aquesta publicació. Fets, personatges, indrets i, sobre tot sensacions, emocions i sentiments personals donen forma a aquesta publicació: Evocacions. Dies feliços a la Mola. La intenció declarada d’aquest llibre és que les seves filles, nets i altres descendents puguin tenir una privilegiada visió i testimoni del que fou la vida a la Mola durant aquest anys.

Tot i que n’hi ha espipellades, el llibre no ens descriu geogràficament l’altiplà de la Mola; sí ens acosta als llocs o locals més freqüentats per aquell col·lectiu de gent externa i que en certa manera també afavorien una bona cohesió i eren els punts de trobada entre ells. En ells hi transcorre bona part del seu temps i son els espais de comunicació, conversa i intercanvi, i, el que és més important, eren la manera i on es donava a conèixer que algú havia arribat a la Mola.

NEUS RIERA BALANZAT. Evocacions. Dies feliços a la Mola. Balàfia Postals, 23 €.

NEUS RIERA BALANZAT. Evocacions. Dies feliços a la Mola. Balàfia Postals, 23 €.

Les persones i els espais i la vida canvien amb el temps. El personatges entrevistats que apareixen en el llibre ja en tenen consciència i ho manifesten, i aquells que poc o molt hem pogut conèixer Formentera abans i ara ho sabem perfectament. Es inevitable que quan acaba qualque cosa que sentim com a positiva utilitzem la paraula ‘desgraciadament’. Quan això passa ens venen a la memòria les paraules de Jorge Manrique en la seva obra poètica Coplas por la muerte de su padre i com a ell ens sembla que «Cualquier tiempo pasado fue mejor». En aquest sentit hi ha una frase de Marguerite Yourcenar, a la seva novela Memorias de Adriano, que me varen calar profundament:

«Me repetía que era vano esperar para Atenas y para Roma esa eternidad que no ha sido acordada a los hombres ni a las cosas, y que los más sabios de entre nosotros niegan incluso a los dioses.»

La vida de la Mola d’aquestes dècades és probablement irrecuperable, però na Neus ens en deixa un preciós testimoni perquè la poguem conèixer una mica millor.

Compartir el artículo

stats