Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

8 M

Influencers abans d’hora | La Roig, un referent

Montserrat Roig també fou una gran defensora de la memòria històrica

Montserrat Roig. EL PERIÓDICO

L’any 2020, precisament el mes de març, l’editorial Comanegra publicà Som Una Ganga: Textos Feministes. M. Àngels Cabré, escriptora, crítica literària i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, presenta aquesta sèrie de textos de Montserrat Roig, valuosos, diu ella, per moltes raons, però especialment perquè tracten sobre feminisme.

Res millor, doncs, per aquest mes de març que recomanar-vos aquest llibre.

Montserrat Roig (1946-1991) escriptora i periodista, integrant del Moviment d’Emancipació de les Dones, fou una feminista independent segons ella, que no es mossegava la llengua i deia el que pensava i això queda reflectit en els seus articles d’opinió, part dels quals es troben en aquest llibre. Montserrat fou una dona compromesa amb el feminisme, ella i totes les altres dones que se situaren a primera línia són les que obriren el camí a les següents generacions, les quals recolliren els fruits d’aquella lluita.

Montserrat Roig també fou una gran defensora de la memòria històrica, de les polítiques progressistes i del catalanisme. Aquesta manera de ser, de fer i de pensar queda reflectida en la seva obra, tant en els articles d’opinió com en els seus llibres. Malauradament, tingué una vida curta, però productiva i ens deixà un llegat literari que paga la pena conèixer. Actualment Edicions 62 impulsa la seva recuperació editorial.

Aquesta antologia reuneix molts dels seus articles més feministes, articles escrits durant els anys setanta, vuitanta i noranta del segle passat, en ells a més de trobar-hi la lluita feminista de la qual Montserrat fou capdavantera, es va avançar a tots els debats en matèria de feminisme, també hi trobam les seves opinions sobretot el que passava al nostre país, són un clar reflex de la societat d’aquells moments. És interessant la seva lectura perquè veiem la trajectòria d’una societat, la nostra, de vegades es nota la distància i l’evolució que hem fet, aleshores és quan penso que hi ha hagut canvis cap a millor, d’altres sembla que està parlant en present...

MONTSERRAT ROIG. Som una ganga. Textos feministes. Comanegra, 280 pàgINES, 19 €.

MONTSERRAT ROIG. Som una ganga. Textos feministes. Comanegra, 280 pàgINES, 19 €.

El llibre es divideix en quatre apartats segons els articles i son : la condició femenina i el món, l’empoderament femení, el cos i les relacions amb els homes i la violència masclista.

Com deia Montserrat Roig: quan vaig començar a escriure, no em plantejava si era home o dona, van ser els altres els qui, a poc a poc, em van anar recordant que jo era una dona.

Recordem-la com la gran dona i la gran escriptora que fou.

Compartir el artículo

stats