Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

JUVENIL

La captura

Aquest llibre respon al gust, preocupacions i referents dels joves lectors d’ara

Mariona Bessa. TWITTER

La captura és el títol de l’obra guanyadora del 41è Premi Guillem Cifre de Colonya de narrativa infantil i juvenil. N’és l’autora l’escriptora andorrana Mariona Bessa, que comença bé el seu itinerari literari. L’edició és de Barcanova amb un disseny encertat, que suggereix el lloc i el temps de l’aventura futurista. Perquè, La captura és un relat de ciència-ficció que uneix dues temàtiques del gènere: la ficció climàtica, i els embolics paradoxals dels desplaçaments en el temps. Amb aquests components i amb el seu tast d’amor juvenil, agradarà els seus joves lectors. Té claretat en el llenguatge, defineix bé el caràcter dels personatges i les seves relacions –Ona, Àlec, Guillem, Pol...–, té un ritme àgil, i l’acció que conta està, certament, sintetitzada en poques pàgines. Presenta, volenterament, questions de plena vigència unides en la problemàtica ambiental. Si nosaltres no decidim resoldre ara aquestes questions, ens ve a dir Bessa, qui decidirà per nosaltres? I què decidirà? I quan ho farà?

La captura respon, doncs, al gust, preocupacions i referents dels joves lectors d’ara. És una fantasia climàtica i alhora romàntica. La protagonista, n’Ona, que poc a poc, i amb temor, descobrirà el seu do ocult, cercarà l’amor amb una constància de segles. La narració evoca còmics amb Mutants. L’escenografia post apocalíptica ens fa pensar en les pel·lícules on, en un món esbucat o sotmès, es fan salts en el temps i potser entre universos o dimensions. N’Àlec es desplaça fent salts temporals. En Guillem es desplaça en l’espai. Pensau en Tenet, Matrix o Terminator. És en joc la supervivència de la Humanitat. Cal destruir, i primer localitzar, La Perla, quelcom essencial i enigmàtic. En Pol, germà de n’Ona, desaparegut, capturat, sabrà fer front a la situació, inesperadament. L’aventura flueix. Trobarem en La captura persones Dotades, Viatgeres pel temps, Deixebles, Deïtats... La captura ens parla de la constant lluita binària entre Bé i Mal, Bondat i Crueltat, Amor i Odi.

Al llarg del llibre, identificats amb les angoixes i amb el coratge dels protagonistes, haurem de triar entre acceptar la cruel Distòpia previsible o confiar en la possibilitat d’entreveure la Utopia. Haurem de triar entre la Destrucció o l’Esperança. La captura permet debatre aquests extrems. I això gràcies a Colonya, Caixa Pollença, que convoca cada any, tenaçment, el seu entranyable i singular premi literari.

La captura

La captura Mariona Bessa

Compartir el artículo

stats