Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Reedició

La força de la història

Enguany s’han complit vint anys de la demolició dels Budes de Bamian, considerats una meravella del món

La força de la història

Quan Khaled Hosseini (Kabul 1965) escrigué Mil Sols Esplèndids l’any 2007 explicà una història de supervivència, possible només gràcies a la força de l’amor en temps de desesperació. La història passa a l’Afganistan i transcorre entre els anys seixanta i els noranta del segle XX, les dècades de la invasió soviètica, la guerra, e9 €l règim talibà i l’arribada dels nord-americans. El llibre es divideix en quatre parts, a la quarta i darrera sembla que es pot entreveuré una mica d’esperança i que un petit raig de llum s’obre camí entre la foscor. Però ... Ara, avui, l’any 2021 acabem de comprovar que a l’Afganistan no hi ha treva. L’arribada, altra vegada, dels talibans al poder fa témer que la xaria es torni a imposar de manera estricta i que les dones tornin a patir la més dura de les repressions, això fa que el cor se’ns ompli de tristor.

A Mil sols esplèndids, partint de la intimitat de les vides de dues dones a Kabul, Hosseini teixeix el relat d’allò què va passar a l’Afganistan durant aquelles dècades de confusió política i cultural, que afectà en gran manera a les dones i que va destruir el que representava cultura, art i llibertat.

Enguany s’han complit vint anys de la demolició dels Budes de Bamian, considerades una meravella del món. Aquestes grans estàtues havien sobreviscut a més d’un mil·lenni de terratrèmols i hiverns brutals, però en pocs dies un acte de terrorisme cultural les feu desaparèixer. La preservació de Bamian i de tota la seva riquesa patrimonial i arqueològica, que s’ha intentat protegir des de l’aleshores per part dels estats membres de la Unesco, torna a trobar-se ara en perill.

La força de la història que ens conta Hossein a Mil Sols Esplèndids la tenen sempre les veus de les dues dones, Mariam i Laila, la seva resiliència i la seva desesperació fan que uneixin forces contra la tirania del marit compartit. Dues dones nascudes en circumstàncies molt diferents, però que el destí les du a viure juntes situacions extremadament dures, això fa que es crei entre elles un vincle i que l’estimació que acaben tenint l’una per l’altra els doni el coratge necessari per tirar endavant. Aquesta és una història d’heroisme i de vida, hi ha més que pena i tristor, hi ha també amor, amistat i lligams. El llibre et deixa amb llàgrimes als ulls, però també encén l’espurna de l’esperança ... Malauradament ara s’ha tornat a apagar.

És una lectura molt recomanable a pesar de la seva duresa, les vides d’aquests milers i milers de Mariams i Lailes no poden quedar apagades, les hem de tenir presents.

El títol del llibre fa referència a la descripció de Kabul que feu Saib Tabrizi, un poeta persa del segle XVII «... eren incomptables les llunes que brillaven sobre els seus terrats, o els mil sols esplèndids que s’ocultaven rere els seus murs.»

Compartir el artículo

stats