Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Frank Relly, el detectiu metafísic

Amb un epíleg apassionat de Jaume C. Pons Alorda, Frank Relly i els netsuke pot ser, la dosi detectivesca de l´estiu

Teodor Marcos.

Aquest és un llibre especial, tan sols apte per a lectors als quals agradi la literatura com a joc de miralls, amb altes dosis de metaliteratura, amb passadissos subterranis que connecten l´autor, el narrador, el protagonista i... la lectora. L´Ophelia Delaware entra un dia en una llibreria i compra la novel·la Frank Relly i els netsuke, la mateixa que llegireu aquells que us animeu a comprar-la. De seguida sap que la devorarà, ja que li encanta la novel·la negra. Però aquesta no és, precisament, una novel·la negra. O potser també ho és. El Frank, un home de caràcter reflexiu i amb pocs amics, que es guanya la vida fent de detectiu, investiga un cas d´infidelitat matrimonial. Sembla que l´Olivia Deloitte s´entén amb algú d´amagat, i el marit d´ella, el John Deloitte, vol treure´n el net i vol proves. D´entrada pareix un cas senzill per al Frank Relly, però en la primera novel·la de Teodor Marcos (Manresa, 1950) res no és el que sembla i tot té un doble fons, com els misteriosos netsuke que traspassen la frontera entre Mèxic i Estats Units, emplenats amb no sabem què.

Aquells que us animeu a endinsar-vos en les pàgines d´aquesta novel·la, llegireu la història d´una lectora, l´Ophelia, que llegeix una novel·la policíaca en la qual un dels protagonistes, l´Olivia, llegeix alhora altres novel·les policíaques, de les que, potser, apareixen fragments il·luminadors per a la trama i per a la resolució dels misteris als quals s´enfronta Frank Relly. Talment com aquell detectiu de Paul Auster a "Trilogia de Nova York", contractat per vigilar un home que al final resulta ser ell mateix, "Frank Relly i els netsuke" ens convida a entrar en un laberint ple de miralls i portes falses. I amb algun portal perillós que connecta sobtadament la realitat amb la ficció, el lector amb l´autor, i el llibre amb altres obres artístiques inspiradores. Plena de referents literaris i cinematogràfics -Raymond Chandler, John Connolly, David Lynch...-, la novel·la de Teodor Marcos ens transporta, des de les primeres pàgines, i amb un estil depurat a l´imaginari negre-criminal que s´ha configurat dins nosaltres a base de pel·lícules i lectures. Però fa una passa més, o dues, o tres, i ens passeja pel set de rodatge o pels laberints del cervell d´un guionista inspirat.

Excel·lentment publicada per Edicions Saldonar, i amb un epíleg apassionat de Jaume C. Pons Alorda, que alhora ha exercit de mestre literari de l´autor de Manresa, Frank Relly i els netsuke pot ser, aquest estiu, la dosi detectivesca i metaliterària precisa per a lectors no convencionals, disposats a endinsar-se en un joc suggerent i desconcertant, i a deixar-se portar per una ficció que traspassa -com ho fa sovint allò que anomenam realitat- els límits opressius de la lògica i la raó.

Compartir el artículo

stats