Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

En femení

Ficció externa, ficció interna: de lais somnis teixits. Maria i Patti juguen amb la màgia

Patti Smith, cantant, poeta, artista... ha "mort" i ha tornat a sorgir de les seves cendres

Patti Smith.

Tejiendo Sueños podria ben bé ser un "lais", un conte de fades, si no s´hagués escrit al segle XXI, perquè és un petit recull de històries personals d´una joglar del nostre temps (dels temps de rock, o del punk). Podria haver estat una Maria de França si Patti hagués nascut en el segle XII?, podria la seva creativitat haver escrit els Lais?. Lais, una paraula bella que ens retroba amb petites i originals històries d´amor; escrits per una dona de la qual ben poca cosa en coneixem. Unes històries que ens retroben a l´època medieval, sovint oblidada o considerada com etapa d´obscurantisme.

Patti Smith, cantant, poeta, artista... ha "mort" i ha tornat a sorgir de les seves cendres. Ens acompanya amb els seus "lais personals" en un entramat de pensaments i vivències que desperten l´autora (com ella mateixa diu) d´una letargia; amb petites històries quotidianes però d´una profunda bellesa que ben bé podrien haver estat escrites en l´època medieval, tot i que el fil conductor d´aquest llibre de Smith no sigui l´amor.

Evidentment ambdues dames, amb temes molt diferents, ens condueixen a una màgia narrativa plena: els Lais escrits a partir d´històries orals cantades pels joglars. Els somnis de Patti escrits a partir de petits detalls de la seva vida. En el seu cas no hi ha amors secrets, ni impossibles. La realitat explicada des del seu cau interior, viscuda amb nostàlgia i, amb certa manera amb una mirada cap enrere especialment trista.

Maria de França, neix a França i viu i escriu a Anglaterra? Tant se val, importa la seva obra. Ens recorda que en aquella època ja existia la llegenda de l´home llop, o de Tristan, expulsat del regne (Wagner va llegir el preciós Lais "la madreselva"?). I continuen fins a dotze històries fantàstiques, narrades a partir d´un pròleg que amb subtilesa ens deixa amb el dubte (tal vegada intencionadament) de qui era realment l´autora (tot i fer referència a la cort), i ens diu: "...Pensé en los Lais que había oído. No dudé más...No quisiera olvidar jamás cuántos he oído cantar! Decidií, pues, rimarlos y convertirlos en poemas..."

Podria haver estat Maria de França icona del rock? Podria Patti Smith, amb la seva imaginació i sensibilitat haver escrit Lais o contes de fades en l´època medieval? Deixem que la nostra imaginació ens doni la resposta.

Compartir el artículo

stats