Aquest plat de temporada, que es cuina [o es cuinava] a la contrada de Son Servera, combina a la perfecció dos ingredients que agraeixen la presència aromàtica de les herbes: les faves i els caragols. Els dos ingredients bàsics, bessons i caragols, surten guanyant amb la seva combinació; a aquest efecte de millorament mutu es podria denominar sinergia. És molt possible que el seu origen sigui casual i que el «descobriment» es fes per aprofitar un sobrant de caragols, d’alguna cuinada propera a Sant Marc. Allò cert és que la combinació resulta superior.
Ingredients
- Caragols
- Bessons de fava
- Xulla
- Ceba
- Tomàtiga
- Alls
- Botifarró
- Llonganissa
- Patates
- Herbes aromàtiques
- Aigua, sal i pebre bo
Opcional
- Pèsols
- Patató
- Mongeta
- Carxofa
Preparació
- Si no tenim caragols cuinats, els guisarem a l’estil tradicional. Magdalena Artigues Jaume, Xima (Son Servera, 1927 - 2014), qui ens va ensenyar la recepta, cuinava els caragols ben a propòsit.
- Després de deixar els caragols en farina un dia abans, perquè eliminin la brutor, els netejarem i passarem per aigua fins que aquesta quedi gairebé neta.
- Els posarem al foc amb poca aigua i poc foc fins que treguin la banya; aleshores de cop apujarem la intensitat del foc per tal d’enganyar-los i que quedin amb la banya treta.
- Eliminarem l’aigua i en posarem de nova. Per obtenir un bon brou agregarem un tros de conill, costella de porc i un os de xot.
- Hi afegirem 1 ceba tallada, 1 tomàtiga pelada i trossejada, alls, llorer, herbes aromàtiques al gust, patates per fer l’allioli i un raig d’oli. Tot sense sofregir. Salarem.
- En una greixonera a part, sofregirem amb oli talladons salpebrats de xulla de la panxa. Hi afegirem ceba tallada (millor grells) i minuts després, tomàtiga pelada i tallada.
- Hi agregarem dues rodanxes de botifarró i un tros de llonganissa.
- Hi podem afegir (és opcional) mongeta tendra tallada, patató, carxofes i pèsols. Corregirem de sal.
- Quan el sofregit estigui a punt hi abocarem els caragols amb el seu brou (que hauran bullit al manco 2 hores) i deixarem que cogui tot plegat, amb més herbes, fins que els bessons estaran al seu punt.
- Ho acompanyarem amb allioli de patata. Si el plat surt brouós es poden posar unes sopes al fons del plat.