És molt possible que els ingredients que relacionarem més avall estiguin una mica sobrevalorats pel que fa a les seves bondats i propietats estomacals. Potser cal relativitzar els atributs «curatius» de les herbes i més des del moment que van acompanyades d’alcohol. El que no es pot posar en dubte és que una botella -gran o petita- és un regal molt apreciat i que també és un goig compartir -ben acompanyats- unes herbes amb gel a l’estiu i a l’hivern, per arrodonir una diada de matances, santantoniera o una festa qualsevol. Anys enrere, si en quedaven de l’any passat, el dia de les toses eren ben arribades.
Ingredients
- Herba-lluïsa (relaxant)
- Fonoll (diürètic)
- Herba-sana (digestiva)
- Tarongí (ansietat)
- Menta (salut de la boca)
- Farigola o tem (antisèptic)
- Camamil·la (úlceres de la boca)
- Ginebró (antireumàtic)
- Romaní (bo pel fetge)
- Sàlvia (mal de cap)
- Donzell (aerofàgia)
- Poliol (dolors menstruals)
- Espígol (inductor de la son)
- 2 fulles de ruda (ansietat)
- Flor de taronger o llimonera (sedant)
- Fulla de llimonera (aroma, relaxant)
- Llimona i taronja (color i aroma)
- Nispro (artèries, hipertensió)
- Cirera (color)
- Nou verda (icterícia)
- Grans de cafè (aroma)
- Anís dolç

Preparació
- És important, abans de començar a preparar les herbes, disposar de botelles ben escurades, sense etiquetes i les herbes i les fruites ben netes.
- Si no disposam de tots els ingredients no cal desesperar-se. Els importants són els tres primers. La resta, les herbes que tenguem a mà.
- Començarem introduint les fruites (una cirera, ¼ de nispro, ¼ de nou verda), les flors i els elements més petits; cafè, camamil·la, ginebró (si són llavors), trossos de taronja i llimona, 2 fulles de ruda i un brotet de romaní.
- Amb una mica més de quantitat hi van la resta d’herbes - com són l’espígol, farigola, tarongí, menta (un poc més), sàlvia, donzell i poliol.
- Introduirem una fulla de llimonera al llarg i a un costat de la botella.
- Per acabar, posarem les herbes més essencials: herba-sana, fonoll tendre i herba-lluïsa, que actuaran de filtre quan aboquem el suc a una copa.
- Ho omplirem amb anís dolç i ho deixarem reposar mínim tres mesos.
- Haurem cercat, a cada una de les botelles, el color i l’estètica així com l’equilibri d’aromes i sabors.
- En teoria, amb una copa d’herbes hauríem de quedar més sans que un gra d’all, però ja és sabut que les teories no sempre rutllen.