Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Panada ofegada

Un plat de l’antigor, que es preparava en alguns indrets de l’illa per aprofitar les darreres panades, a punt de fer-se malbé

La panada acabada d’esbocinar, abans que es dilueixi dins la greixonera.

Potser a causa d’una memòria emmagatzemada d’estretors de tot tipus al llarg de segles de males anyades, plagues, epidèmies i fam, que el nostre poble -com altres veïns de la Mediterrània- es va avesar a un aprofitament màxim de tot tipus de béns, que implicava el reciclatge dels aliments per tal d’impedir que es tornassin estantissos o rancis. Però podria no deure’s tan sols a l’obsessió per la supervivència, convertint la necessitat en virtut , sinó també a una ètica contrària al malbaratament, a una filosofia que va caient en desús, que sovint és menystinguda i fins i tot ridiculitzada per altres cultures.

Ingredients

Panades a punt de passar-se, ceba, grells, tomàtiga de ramellet, xítxeros (pèsols), carxofes negres, favetes tendres, moraduix, llorer, una cabeça d’alls, brou de pollastre o aigua, oli, sal i pebre bo. 

Preparació

  • Passat Pasqua, abans que les panades perdin les seves propietats, hi ha el costum de bescoure-les. Quan la producció d’hortalisses es troba en un moment òptim, en comptes de tornar coure les panades al forn, fins fa ben poc es preparava-i potser dins algun indret de la pagesia encara es prepari- aquest plat que combina les verdures del temps i les panades sobreres.  
  • Dins una greixonera amb oli hi iniciarem un sofregit de ceba i grells a poc foc.
  • Quan la ceba claregi introduirem tomàtiga de ramellet pelada i trossejada i una cabeça d’alls sencera.
  • Pujam una mica el foc, remenam el sofregit per tal d’evitar que no es cremi ni s’aferri, i minuts després hi afegirem el brou de pollastre (o aigua) en la quantitat necessària.
  • En haver bullit uns minuts hi tirarem favetes tendres, ja siguin bessons o canonets trossejats. 
  • Ho acompanyarem d’un petit feix d’herbes aromàtiques: moraduix, herba-sana, tem i fonoll (o al gust) i una fulla de llorer.
  • Hi afegirem xítxeros en abundància i carxofes (negres, si és possible) xapades per mig o en quarts. Corregirem de sal i pebre bo.
  • Quan els xítxeros siguin cuits hi afegirem les panades esbocinades. La pasta es desfarà poc a poc dins la greixonera. Per això el plat també es deia pasta ofegada o bessons ofegats.
  • Així preparava el plat Margalida Bauçà Bauçà Pastora (Sant Joan, 1877-1974), a Son Munar des Pujol de Sant Joan.  

Compartir el artículo

stats