Dins la cuina tradicional de Mallorca hi ha una gran quantitat de coques dolces, sempre a partir d’uns ingredients imprescindibles (farina i sucre) i d’altres ocasionals: ous, patata, mantega, llevat... Potser les més conegudes són les de patata de Valldemossa, però el calendari gastronòmic n’ofereix al llarg de tot l’any amb fruites o hortalisses (albercocs, cireres, atzeroles, carabassat, taronja, moniato...) i també amb embotits (sobrassada i botifarró). Les coques de patata, bamba, borda, de pastor, fina, pagesa, farinosa, i de sucre només són una petita mostra de la cuina dolça de l’illa.
Ingredients
Per a la pasta:
- 9 ous sencers
- 500 ml de llet
- 500 g de sucre
- 200 g de saïm
- 500 g de farina de força
- 400 g de patata bullida
- 25 g de llevat.
Per a la crema:
- 250 g de sucre
- 2 cullerades de midó de blat de moro (maicena)
- 2 cullerades soperes de farina
- 3 ous sencers
- 3 vermells d’ou,
- 1 l de llet
- 2 baines de vainilla
Preparació
- Bullirem les patates i quan siguin fredes, les esclafarem o les passarem pel passapuré fins a formar una pasta fina.
- Mesclarem els ous amb el sucre i els batrem bé. Hi incorporarem el saïm i la llet, la farina de força, la patata bullida i el llevat fos dins una mica de llet tèbia.
- Anirem mesclant tots els ingredients fins a obtenir una pasta fina.
- Untarem el motllo amb saïm i farina i l’omplirem amb la pasta. Deixarem tovar fins que haurà pujat dos dits.
- L’enfornarem d’entrada amb foc fort i després, amb foc moderat. No convé obrir el forn mentre la pasta encara puja. Ha de coure uns 50/60 minuts.
- A part haurem preparat una pasta pastissera. La iniciarem posant al foc la llet amb les baines de vainilla.
- Mentre, haurem mesclat la resta d’ingredients de la crema i tot just quan comenci a bullir la llet els hi mesclarem i traurem la vainilla.
- No ens podem aturar de remenar la llet amb un batedor, a poc foc, sense que aixequi el bull, fins que anirà quallant. Quan ens agradi la textura, llevarem la crema del foc, la taparem amb un paper transparent i deixarem que refredi totalment.
- En haver tret la coca del motllo, la servirem amb la crema a part.