Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Calamars farcits de pop

Els pescadors i el seu entorn, mancats molt sovint de carn, preparaven els calamars farcits amb ingredients de la mar, amb resultats notables

CALAMARS FARCITS DE POP

La cuina marinera és una autèntica caixa de sorpreses, gairebé sempre agradables. Els seus plats poden ser d’allò més primitiu i elemental (peix bullit o torrat, ensalades senzilles a partir de peix o mol·lusc) però també plats més treballats i sovint gloriosos; potser la porcella amb anfós, nascuda en un entorn mariner del nord de Mallorca, seria un dels exemples més palesos. La cuina realitzada dins la barca (bous, generalment) era forçosament senzilla, però quan es cuinava a la vorera -fossin els mateixos pescadors o les seves famílies- la cuina era més imaginativa i elaborada.

Ingredients: 

  • Calamars de grossària mitjana
  • Pop bullit
  • 2 ous bullits i 1 ou
  • 1 i ½ ceba
  • 2 tomàtigues grosses
  • All (al gust)
  • Julivert
  • Pa ratllat
  • Farina
  • Vi blanc
  • Llorer
  • Oli 
  • Sal 
  • Pebre bo 

Preparació:

  • Per fer aquest plat aprofitarem el cap i la part més prima de les cames del pop bullit. O la totalitat si es tracta d’un pop petit. 
  • Netejarem els calamars per dins. Els pelarem i en separarem les aletes i el cap. 
  • Capolarem les aletes, els braços i els sacarins del calamar, així com el pop. Ho introduirem tot dins un bol. 
  • També hi mesclarem dos ous bullits ben tallucats (opcional). 
  • Anirem afegint els ingredients del farcit: mitja ceba picada, all (al gust), julivert, un poc de pa ratllat, un ou sencer per lligar la pasta. Ho condimentarem amb sal i pebre bo. 
  • Quan estigui ben mesclat, omplirem els calamars amb una cullereta, però no massa, perquè en coure s’inflen i podrien rebentar. Convé fer-los unes punxades.
  • Clourem els calamars amb un escuradents.Enfarinarem i fregirem els calamars un minut per cada costat. Els reservarem.
  • Dins el mateix oli hi sofregirem una ceba tallada fina i un all. Als 10 minuts hi afegirem les tomàtigues pelades i tallades, amb una punteta de llorer. Salpebrarem.
  • Si ha sobrat farcit, ho afegirem a la salsa. Als 15/20 minuts de coure, hi introduirem els calamars i un tassó de vi blanc. 
  • Si fa falta per cobrir els calamars (tap no tap), hi afegirem un poc d’aigua o brou de peix. 
  • Ho deixarem coure uns 40 minuts a poc foc (glec-glec), els girarem per tal que no s’aferrin i corregirem de sal. 

Compartir el artículo

stats