Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Llampuga amb tomàtiga de ramellet torrada

Una recepta senzilla, tot i que la salsa és una mica laboriosa. Reuneix dos productes del temps: la llampuga i la tomàtiga de ramellet

Llampuga amb tomàtiga de ramellet torrada

La llampuga és un dels productes estrella del moment i el seu protagonisme continuarà al llarg de la tardor. Enguany, per motius diversos escasseja i es ven a un preu molt més car de l’habitual; asseguren que es deu a que moltes barques prefereixen continuar la pesca de la llagosta i perquè la demanda de restaurants és molt més alta que l’any passat, quan hi hagué més oferta que demanda a causa de la pandèmia. El més habitual és preparar la llampuga amb pebres, però la nostra cuina gaudeix d’un exquisit receptari que la combina amb productes del temps. 

Ingredients

Llampuga, tomàtigues de ramellet, alls, julivert, oli, vinagre, sal i pebre bo. 

Preparació

  • Netejarem unes 10 tomàtigues de ramellet, de les més madures. La quantitat de tomàtiga anirà en proporció amb la quantitat de peix.
  • Les eixugarem, les untarem amb una gota d’oli i les torrarem, si és possible al caliu, però si no, a la planxa. També és possible coure-les al forn, però no seran tan gustoses. 
  • Una vegada torrades, les pelarem i trossejarem. No cal que les capolem.
  • Les condimentarem amb una picada d’all i julivert (en la proporció que més ens agradi), a més de sal, oli i un raig de vinagre. Reservarem la salsa.
  • Eliminarem el cap i les espines dorsals i laterals de la llampuga i la tallarem en rodanxes, seguint els nusos de l’espina central.
  • Torrarem les tallades fins que seran cuites, però no en excés, perquè no han de resultar surenques; les col·locarem dins una palangana i les salpebrarem.
  • Escamparem la salsa per damunt les tallades o aquestes per damunt la salsa. 
  • Si preferim que la salsa sigui menys àcida, podem torrar i mesclar tomàtigues del temps amb les de ramellet. Com més madures i més cuites, millor serà la salsa.
  • La llampuga ofereix moltes possibilitats, a més del clàssic plat de llampuga fregida amb pebres; una variant molt interessant i més sana és la de torrada amb pebres escalivats.
  • Un petit detall que millora la salsa de tomàtiga de ramellet: sense eliminar-ne la pell, tan sols el capoll i els cremallons, passarem les tomàtigues pel passapurés. La pell donarà un sabor més intens a la salsa.

Compartir el artículo

stats