Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula

Malvasia 2018, Can Pico | Pioners en la recuperació de la Malvasia de Banyalbufar

Malvasia 2018 | Can Pico

Qui no ha tengut un somni? Idò la il·lusió que tenia Gabriel Cànaves Picornell des de ben jovenet era la de ser el propietari de Can Pico, una finca del seu poble natural, Banyalbufar. La curolla es va fer realitat l’any 1986, quan la va poder adquirir. Es trobava abandonada i en estat ruïnós, i durant vuit anys hi va fer feina per arreglar-la. Cànaves és un home discret i sincer, tot i que és conegut en el sector hoteler perquè és un dels directius de Melià, una persona que ha jugat un paper important en l’expansió internacional de la cadena, especialment a Cuba.

Pioners en la recuperació de la Malvasia de Banyalbufar

Tornant a Can Pico, destaca per una ubicació privilegiada, testimoni silenciós de ventades i de l’embat mediterrani. Cànaves va comprar la finca a la família Font que havia fet fortuna a Santo Domingo. Sebastià Font la va comprar als anys 30 i la va ressembrar de Malvasia després que la fil·loxera la matàs. Ell va morir el 1947, però la finca va continuar en mans de la seva muller, qui va morir el 1986, moment en què els sis fills la posaren en venda. Entre tot això, la Malvasia va deixar de cultivar-se a Banyalbufar als anys 60 del segle XX. Can Pico va ser el darrer lloc on hi va haver de sembrada. Un banyalbufarí, Francesc Vich, tenia por que la varietat es perdés i, per això, va anar a Can Pico i en va fer un empelt a ca seva i, més endavant, en va donar mudes a altres veïnats. Quan Gabriel Cànaves va comprar Can Pico, un altre banyalbufarí, Antoni Font, el va engrescar a sembrar-ne de nou i així ho va fer a tres marjadetes. El 1990 començaren a experimentar amb Malvasia, però veieren que els ceps no anaven gaire bé. Joan Tomàs Font, que ha cuidat Can Pico durant 29 anys, ho va viure de ben a prop: «les plantes tenien malalties i les vàrem haver de sanejar». El problema és que després de tot el procés, no es va certificar correctament i, per aquest motiu, investigadors de la Universitat de les Illes Balears, encapçalats per Hipólito Medrano, tornaren a fer-ne el procés.

Can Pico va comercialitzar el vi per primera vegada el 2005, pocs anys després que es recuperàs la Malvasia de Banyalbufar, una subvarietat que és la mateixa que es cultiva a Sitges, Sardenya, Lanzarote i Ístria. El vi que presentam avui és Malvasia de l’anyada 2018. És un vi d’un color groc palla, lluent. Destaca en aromes florals, ben equilibrat. Pot ser un excel·lent aperitiu i també pot acompanyar molt bé un peix torrat o un tombet amb ous.

Compartir el artículo

stats