Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula

Un retrat per entroncar amb les arrels vinícoles familiars

Ses Nines Negre 2019 Tianna Negre

Ses Nines Negre 2019 Tianna Negre

El celler Tianna Negre no existiria si no fos per Antònia Garau Arbós. Si el seu marit, Gabriel Morey Pons, prové de família de licorers, ella ho fa de vinaters. El seu padrí s’encarregava de la vinya i feia vi per a autoconsum. Però no va ser fins fa gairebé 20 anys que varen començar a fer voltes a la idea de complementar l’elaboració de licor tradicional de Mallorca i la distribució de begudes alcohòliques amb la creació d’un celler propi que entroncàs amb les arrels vinícoles de la família.

L’any 2002, la seva filla i arquitecta Xisca Morey va posar en marxa tot l’enginy per crear unes instal·lacions modernes a Binissalem. La denominació Tianna Negre del celler és idea del seu germà, Xavier Morey i remet a un nom amb tradició a Mallorca, concretament a l’hipocorístic de Sebastiana, i a un cognom també típic de l’illa i d’altres zones dels Països Catalans com és Negre.

El primer vi que elaboraren fou Ses Nines i primera anyada va ser la del 2004. Com que les instal·lacions del celler no es varen enllestir fins al 2007, varen decidir vinificar a Ca sa Padrina, de la família Sunyer de Sencelles (bons coneixedors d’aquest món).

Un retrat per entroncar amb les arrels vinícoles familiars

Durant els anys, el disseny ha variat, però té el mateix origen: El 1954, un veïnat es va acostar a Antònia Garau (protagonista de l’etiqueta) i a dues nines més que jugaven a botar corda al carrer, al seu municipi natal (Consell). Aquest veí duia una càmera i els va demanar si les podia fotografiar. Una setmana més tard, els va regalar la instantània, un detall que els va encantar perquè mai no s’havien vist retratades i que 50 anys després va servir per fer-ne l’etiqueta del seu primer vi.

Avui parlam de l’anyada 2019, feta amb Mantonegro (35,3%), Sirà (22,6%), Callet (21,9%), Merlot (20%) i Gorgollassa (0,2%). Cada varietat fermenta per separat i el novembre de 2019 se’n va fer el cupatge. Després va reposar dins botes de roure francès durant 6 mesos. Joan Toni Lladó, vinater de Tianna Negre, apunta que és un vi que recorda Mallorca per les varietats autòctones, al qual les varietats foranes hi aporten el cos. Destaca per un color de cirera de capa mitjana, aromes de fruita vermella i lleugeres reminiscències d’espècies, amb un pas agradable i fresc en boca. És un vi que acompanya molt bé una llesca de pa amb sobrassada, un conill amb ceba o unes burballes.

Compartir el artículo

stats