Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria | Arròs de matances amb picornells

Els petits detalls són els que fan que una cuina bona es converteixi en excel·lent. Aquesta recepta poblera n’és una mostra

Arròs de matances amb picornells ANTONI TUGORES

Dins un univers minúscul com el de la nostra illa, hom podria pensar que amb prou feines es manté una cuina minsa i estandarditzada –la tòpica de sempre– i més si es tenen en compte les influències d’altres àrees de la Mediterrània i el fet que estem immersos en una globalització que afecta ben directament la gastronomia. Però no és així mentre ens quedi memòria: la realitat –caparruda– ens demostra que la cuina illenca, a més de trets propis, (encara) té una diversitat enriquidora, propiciada per unes àrees amb personalitat pròpia, que petits i grans detalls la fan diferent.

Per a 6 persones: 10 tassetes de cafè d’arròs pobler, costella dolça, picornells, col de cabdell o borratxona, carxofes, ceba, porro, tomàtiga de ramellet, pebre vermell, safrà, espècies de tots els sabors, oli, sal, pebre bo i aigua (mínim mig litre per persona).

Trossejarem la costella dolça de porc, carnosa. Dins una olla de test amb l’oli necessari i preferiblement amb foc de llenya, sofregirem la costella, que abans haurem salpebrat. Hi afegirem un polset d’espècies de tots els sabors. L’anirem girant. Quan estigui ben daurada hi afegirem porro trossejat i ceba i ho sofregirem a poc foc. Hi afegirem un pebre vermell tallat bastant finet. Uns minuts després, quan comenci a estar cuita la ceba, hi afegirem dues tomàtigues de ramellet pelades i picades. Quan s’ha fet la salseta hi tirarem l’aigua ben calenta, per no rompre la melassa del sofregit i deixarem que bulli uns 10 minuts. Amb un poc de brou calent escaldarem el safrà, el fondrem i l’afegirem a l’olla. Tot seguit introduirem col de cabdell o borratxona tallada bastant fineta. Quan haurà bullit uns 15 minuts més hi afegirem unes carxofes tallades en grells. Poc després agregarem els picornells i quan l’olla reprengui el bull, ja hi podrem tirar l’arròs bombeta de sa Pobla, alhora que corregirem de sal i d’espècies de tots els sabors. Tradicionalment, el brou provenia de bullir el lleu del porc; el lleu es mesclaria després amb la carn destinada als botifarrons. L’arròs se serveix amb taronges tallades en quarts. Es poden sucar dins l’arròs o anar alternant una xuclada de taronja i cullerades d‘arròs.

Compartir el artículo

stats