Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Coca de ceba amb figues

La coca resulta una pasta d’allò més versàtil, tant pel que fa a la composició de la pasta com pels ingredients per cobrir-la: avui, ceba i figues

Coca de ceba amb figues

La coca, amb petites o notables variacions, es prepara des de segles enrere dins tot l’univers mediterrani. Trobam pastes semblants amb cobriments molt variables als territoris de l’antic Regne d’Aragó, Itàlia, Turquia, l’Orient Mitjà i a països del Nord d’Àfrica. Als vells receptaris medievals ja hi apareixien coques que es feien amb pasta de pa enriquida amb saïm o oli i en alguna ocasió, amb sucre. La coca de ceba és intemporal, perquè en temps de figues s’hi utilitza aquesta fruita mil·lenària i, fora del temps de figues, ho resolem amb pilotets de sobrassada. En tots els casos, resulta un delit. 

 Ingredients:

Per a la pasta: 1 tassó d’oli, 2 d’aigua, llevat (com una ametlla) i la farina que se begui. 

Per al cobriment: 4 cebes blanques, 1 patata, figues, sobrassada, oli, pebre bord, pebre bo i sal. 

 Preparació:

Tallarem les cebes en juliana grossa. 

Rentarem les figues i les xaparem per la meitat, al llarg. Si podem, les emprarem de la varietat coll de dama ja que la seva dolçor accentuarà el contrast dolç/salat i a més, tenen els pinyolins molt petits. 

Pelarem una patata i la tallarem en làmines petites i fines.

Farem la pasta i començarem per fondre el llevat en aigua tèbia. El mesclarem amb els altres ingredients (oli, aigua i farina) i malavejarem que la pasta no resulti massa espessa. Deixarem que tovi.

Sofregirem les cebes i les petites làmines de patata amb un poc d’oli, a poc foc. Ho remenarem adesiara. No cal sofregir-ho en excés.

Mentre “matam” les cebes, hi afegirem sal i pebre bo. Igualment, hi agregarem una cullaredeta de pebre bord dolç o bé esmicarem un tros de sobrassada, per tal de donar-li color.

Les cebes han d’amollar part del seu suc i si fessin massa aigua, l’eliminaríem. 

Estendrem la pasta damunt la llauna (amb paper vegetal). Per damunt hi distribuirem la ceba quasi cuita i repartirem les mitges figues, amb el tall a la vista, a una distància que hi hagi mitja figa per porció de coca.

Per damunt les figues hi posarem una espipellada de sobrassada o unes gotes d’oli, perquè no es ressequin. 

Enfornarem la coca uns 30 minuts o fins que la pasta sigui cuita i cruixent.

Compartir el artículo

stats